Krogar och barer i Stockholm får öppna igen klockan 23.00 om de inte serverar alkohol. Akrivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

Tillståndsenheten i Stockholm: Grönt ljus för återöppnande av krogen efter stängning

Uppdaterad
Publicerad

Ett kryphål gör att krogarna inte behöver stänga för kvällen klockan 22.00. Flera krogar annonserar nu en återöppning efter stängning med servering av mat och alkoholfria alternativ, rapporterar Aftonbladet.

– I Stockholm tolkar vi det som att man kan öppna igen en halvtimme efter stängning, säger Carina Cutlip, chef för tillståndsenheten i Stockholm.

Ikväll träder nya restriktioner i kraft, vilka förbjuder restauranger och krogar att servera alkohol efter klockan 22. Det är någonting som har fått många av landets krögare att rasa.

Men i promemorian för förslaget har krogarna hittat ett kryphål och flera krogar i Stockholm har annonserat på sociala medier att de kommer att återöppna verksamheten efter stängning, men utan alkoholservering, skriver Aftonbladet.

Ikväll får alla krogar öppna igen klockan 23.00. Eftersom Folkhälsomyndighetens förtydligande kom sent behöver krogarna inte anmäla om de ska återöppna.

Får öppna igen

Carina Cutlip är chef för tillståndsenheten i Stockholm.

– Vi får gå på vad Folkhälsomyndigheten har skrivit och de skrev att det ska vara stängt en viss tid. I Stockholm tolkar vi det som 30 minuter, så man får öppna igen klockan 23.00. Det handlar om en halvtimme till att ställa om verksamheten och säkerställa att alkoholen är undanplockad, säger Carina Cutlip och tillägger:

– Det kan tolkas olika i olika kommuner men i Stockholms stad har vi kommit fram till detta.

Kontrollanter ute

Enligt Carina Cutlip är man medveten om att det är fullt lagligt för krogarna att öppna igen.

– Det är en möjlighet som de har. Det ges utrymme till det i förordningen. Men man måste vara utrymd en halvtimme och därefter får alkohol inte serveras.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en kommentar till SVT Nyheter:

”Vi kan inte skriva fram lagar om allt, vi kan inte reglera eget ansvarstagande. Det här är inte en tid för att umgås med andra, gå på fest, ordna fester, umgås på restauranger och barer med vänner och stora sällskap”.

Damberg: Inte dags att samlas

Tillståndmyndigheten har 16 kontrollanter som under fredagen ska vara ute och se till att de nya bestämmelserna följs. Även polisen kommer att vara ute och bistå tillståndmyndigheten med hjälp.

Under dagens pressträff fick inrikesminister Mikael Damberg (S) frågan om hur regeringen ser på att krogar vill öppna igen efter klockan 22.

– Jag har inte sett den uppgiften. Jag har svårt att se att det finns efterfrågan för den typen av verksamhet sent på kvällen. Det är inte nu det är dags att samlas i sociala sammanhang för att framförallt rädda liv, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.