• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Foto: TT

Kronofogden kritiserar konkursförvaltare i Stockholm

Publicerad

Kronofogden kritiserar i skarpa ordalag en konkursförvaltare, verksam i Stockholm och Uppsala. Enligt Kronofogden har konkursförvaltaren ifråga, en man i 50-årsåldern, ”bortsett från klara varningssignaler om ekonomisk brottslighet”, skriver Upsala Nya Tidning.

Enligt myndighetens utredning har en återkommande grupp personer satt i system att försätta bolag i konkurs. Därefter begär personkretsen tingsrätten att utse den aktuelle mannen som konkursförvaltare.

På så sätt, hävdar Kronofogden, har de inblandade systematiskt missbrukat lönegarantin, det vill säga den lön som staten i vissa fall betalar ut till anställda som förlorat jobbet vid en konkurs. Misstankar om att personer anställts enbart för att komma åt lönegarantin finns. I en skrivelse varnar nu Kronofogden tingsrätterna i Stockholms län för att ge mannen fler uppdrag.

Ovanligt med så hård kritik

Att Kronofogden går ut med så allvarlig kritik mot en konkursförvaltare är ovanligt.

– Jag har inte stött på något liknande fall tidigare, säger Karin Kussak, chefsrådman vid Uppsala tingsrätt, till tidningen.

Den aktuelle konkursförvaltarens juridiska ombud, Olle Kullinger, avfärdar dock påståendena som ”insinuationer”. Enligt honom har Kronofogden inte tagit upp några omständigheter som innebär att hans klient blivit gynnad i dessa konkurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer