• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kryssningsfartyg har gått på grund utanför Lidingö Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kryssningsfärjan har gått på grund utanför Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Färjan Princess Anastasia gick på grund utanför Lidingö på onsdagskvällen. Över 1000 personer fanns ombord på kryssningsfartyget, men ingen ska ha skadats. Ett vittne såg att fartyget var nedsläckt och larmade Sjö- och flygräddningscentralen.
– Det fick någon form av elektrisk blackout, säger Tony Frank, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral.

Färjan Princess Anastasia var på väg från Stockholm mot Helsingfors på onsdagskvällen när den gick på grund. 1065 personer fanns ombord på fartyget.

– Strax efter klockan 18 fick fartyget någon form av elektrisk blackout vilket har lett till att de gått på grund, säger Tony Frank, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral.

Strömmen var tillbaka efter en stund, uppger Tony Frank. Inga personer ska ha skadats i samband med incidenten, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

Färjan ska ha gått på grund utanför Lidingö Foto: SVT

Fartyget inspekterades och en bogserbåt var på plats för att hjälpa fartyget ut igen från grundet. Ungefär vid 20.45 ska färjan ha bogserats in i Frihamnen och lagt sig på sin vanliga plats.

– Transportstyrelsen och dykare är på plats för att kolla skrovet, säger Ingrid Hansson, pressansvarig på Stockholms hamnar.

Privatperson larmade

Det var en privatperson som larmade räddningstjänsten då denne såg att kryssningsfartyget avvek från sin normala rutt och vek av mot Lidingö.

– Personen såg att fartyget var nedsläckt, uppger Isac Östman, biträdande räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.

SVT:s reporter Mohamed Said var på plats i Lidingö när bogseringen påbörjades.

– De som var här från allra första början berättar att båten var farligt nära kanten där det finns privata bostäder, säger han i SVT Nyheters direktsändning.

Princess Anastasia tillhör färjerederiet Moby SPL som är baserat i Sankt Petersburg. Färjan trafikerar sträckorna Sankt Petersburg-Helsingfors-Stockholm-Tallinn-Sankt Petersburg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer