Kolingsborgs målningar under lupp

Publicerad

Turerna går vidare bygget runt Slussen. I hopp om att de stora muralmålningarna i Kolingsborg ska bevaras bjöd Callenberggruppen in Stockholms stads politiker för att titta på dem.

Det var med spänd förväntan som Stockholms kulturnämnd besökte Kolingsborg för att titta på de stora arbetarmålningarna av konstnären Ingemar Callenberg.

– Det är ett fantastiskt kulturarv som jag tycker att alla stockholmare ska få ta del av, säger Ann Mari Engel (V), i Stockholms stads kulturnämnd.

Vill ha kvar målningarna

Kolingsborg var platsen där hamnarbetarna samlades varje dag i hopp om att få ett av de jobb som ropades ut.

Den tänkta rivningen av huset avbröts i höstas men rivningsbeslutet finns kvar.

I ett sista försök att rädda miljön så visar Callenberggruppen upp målningarna för stans politiker.

-Vi hoppas att huset ska få stå kvar med målningarna kvar och att Stockholms hamnhistoria ska finnas kvar, säger Jan Ohlin i Callenberggruppen, som jobbar för att bevara målningarna i Kolingsborg.

Fotograferade av

Stockholms stad har tidigare undersökt möjligheten att bevara målningarna men ansåg att det var för dyrt så istället har man valt att fotografera dem.

– När får vi besked om målningar blir kvar?

– Jag kan inte svara på det, jag kan bara säga vad vi kan göra i Kulturnämnden. Nu ska vi sätta igång en diskussion om hur man kan göra för att bevara dem på ett eller annat sätt, säger Ann Mari Engel (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slussen

Mer i ämnet