33-åring döms för mord på hyresvärd – kunde inte betala hyran

Uppdaterad
Publicerad

Mannen låg efter med hyran och och knivmördade hyresvärden för att bli av med hyresskulden. Han döms nu till 17 års fängelse för mord.

33-åringen hyrde ett rum med egen ingång i anslutning till kvinnans lägenhet i Sundbyberg. Mannen flyttande in sommaren 2017 och berättar att han efter en tid inte längre hade råd att betala hyran. Hyresskulden var uppe i cirka 10 000 kronor när han kvällen den 26 april knivhögg sin hyresvärd.

Expressen skriver att mannen i förhör sagt att det var hyresskulden som var orsaken till att han ville mörda kvinnan.

”Nu förstår jag inte vad jag tänkte, men jag tänkte att ja om jag skulle döda henne, skulle skulden liksom försvinna”.

Skador på hela kroppen

Enligt domen fanns föregicks inte mordet av någon konflikt och det var kvinnan själv som släppte in mannen i lägenheten. När kvinnan vänder sig mot köket attackerar 33-åringen kvinnan med en kniv. Hon får skador över hela kroppen men lyckas ta sig ut ur lägenheten. En granne som hört tumultet släpper in henne i hans lägenhet.

Kvinnans liv gick inte att rädda. Enligt utredningen dör kvinnan tio minuter efter knivattacken.

Polisen som kommer till platsen hittar mannen inne i kvinnans badrum där han sitter med kniven och alkohol. Han erkände gärningen direkt.

”Vansinnig kraft”

Solna tingsrätt konstaterar att utredningen och 33-åringens berättelse ”ger ett heltäckande stöd” åt åtalet. Gärningen har enligt domstolen skett ”i raseri med en vansinnig kraft, vilket är extremt obegripligt när han inte har haft någon konflikt eller relation med henne.”

Mannen är tidigare ostraffad och den rättspsykiatriska undersökningen av honom visar att han inte begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Mannen döms till 17 års fängelse.

Familjen hade hoppats på livstid

Advokaten som företrätt kvinnans familj, Anna Dahlbom Langley, argumenterade för ett strängare straff. Hon säger att domen är en besvikelse för familjen som hade hoppats på livstids fängelse.

– Jag anser, i likhet med de målsägande jag företrätt, att det finns ett stort antal försvårande omständigheter som domstolen inte tagit tillräcklig hänsyn till. Det är ett brutalt och helt oprovocerat angrepp på en kvinna som varit fysiskt underlägsen gärningsmannen. Angreppet måste ha inneburit ett oerhört lidande och har skett i hennes hem där hon har rätt att känna sig trygg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer