Kunglig paradvåning visas för en dag

Publicerad

Prinsessan Sibyllas våning på Slottet öppnar för allmänheten under en enda dag, på nationaldagen. Men ABC har fått en exklusiv förhandsvisning.

Kungens mor, prinsessan Sibylla, och hennes barn flyttade in i våningen i början av 1950-talet. Då fungerade den dels som representantionsvåning och dels fanns det en privat del. I dag används den som kungaparets vardagliga representationsvåning.

-Det här är i allra högsta grad kungens barndomshem. Den står dessutom till stor del precis som prinsessan Sibylla lämnade det, säger Göran Alm, chef på Bernadottebiblioteket.

Intresserad av inredning
Prinsessan Sibylla skulle ha fyllt hundra år i år. Med anledning av det öppnas hennes våning för några timmar. 35 år efter hennes död kan barn och vänner vittna om en varm och livlig kvinna med ett stort intresse för färg och form.

Innan hon träffade prins Gustaf Adolf gick Sibylla i en konsthantverksskola i Tyskland och att möblera var en av hennes favoritsysselsättningar. I våningen blandas antikviteter med sådant som en gång varit det allra senaste.

-I det här huset har man alltid varit roade av tekniska innovationer. Kungafamiljen har varit tidiga inom det mesta, berättar Göran Alm.

Känd förlovningssoffa
Men det är sannolikt en möbel av betydligt senare datum som är den främsta attraktionen. Den gröna förlovningssoffan där kung Carl Gustaf uttalade de kända orden: ?det var någonting som sa klick?.

-Folk har kommit ända från Australien för att se soffan. Det unika är att nu visas den upp, det gör den inte normalt, säger Göran Alm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer