En kvinna som dömts till två års fängelse för våldtäkt mot barn överklagar till Högsta domstolen. Foto: TT

Kvinna dömd för våldtäkt mot pojke med autism överklagar

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Stockholm, som dömts till två års fängelse för våldtäkt mot en tonåring med autism, överklagar till Högsta domstolen och vill frikännas.

I början av året stod en kvinna i 45-årsåldern åtalad för sexuellt ofredande, våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn. Barnet som ska ha utsatts har diagnostiserats med en lindrig intellektuell funktionsnedsättning, ADHD och atypisk autism.

Polisanmälan i fallet gjordes av en närstående till pojken, efter att en mängd meddelanden från kvinnan upptäckts i pojkens telefon.

Dömdes för våldtäkt efter sin egen överklagan

I februari fälldes kvinnan vid Södertörns tingsrätt för sexuellt ofredande, men hon friades från våldtäktsanklagelserna. Kvinnan överklagade domen för att frikännas helt men Svea hovrätt gjorde bedömningen att kvinnan gjort sig skyldig även till våldtäkt mot barn.

Enligt hovrätten gjorde pojkens funktionsnedsättning att han hade särskilda svårigheter att värja sig.

Överklagar ytterligare en gång

I juni dömdes kvinnan till två års fängelse. Hon anser dock att hovrätten gjort en felaktig bedömning av bevisningen i målet och att gärningarna inte är styrkta. Nu överklagar hon domen till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.