Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Willix, ansvarig för utförandet av hemtjänsten i Haninge kommun, förklara vad det är som har brustit och hur rutinerna nu ändrats. Foto: Haninge kommun

Kvinna hittad död – hemtjänsten missade besök under 47 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan hade beviljats 15 timmar hemtjänst i veckan av Haninge kommun. Men hjälpen kom aldrig och kvinnan hittades efter 47 dagar utan besök från hemtjänsten död i sitt hem.

– Det har varit bristande rutiner, säger Maria Willix vid kommunens social- och äldreförvaltning.

Det är oklart när kvinnan dog. Enligt kommunen hade kvinnan ett installerat trygghetslarm som fungerade men som inte användes. Kommunens egen utredning beskriver att kvinnan var talbar och hade förmåga att ta kontakt med bland annat myndigheter, sjukvård och SOS-alarm när hon skrevs ut från ett behandlngshem.

Beviljades hemtjänst

Kvinnan hade fått beviljad hemtjänst 15 timmar i veckan efter att ha blivit utskriven från sitt behandlingshem. Insatserna skulle bestå i bland annat städning, hjälp med handling och kroppsvård, men kvinnan fick alltså aldrig något besök i hemmet.

I utredningen står det att en av förklaringarna bedöms vara att ”utföraren inte läst genom hela dokumentet för att förvissa sig om från när beställningen gällde och dess omfattning”.

Incidenten anmäldes

Händelsen bedöms som allvarlig och har därför anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Sammanlagt rör det sig om 47 dagar som kvinnan gått utan besök från hemtjänsten tills dess hon hittades död i sitt hem

Maria Willix är ansvarig för utförandet av den kommunala hemtjänsten i Haninge, i videon förklarar hon vad det är som har brustit och hur rutinerna nu ändrats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.