Kvinnorna arbetar eller har arbetat för ISS biljettkontroll som sköter biljettkontrollerna i Stockholms tunnelbana på uppdrag av SL. Foto: TT

Kvinnliga biljettkontrollanter anmäler sexuella trakasserier av arbetsledare

Uppdaterad
Publicerad

Tre kvinnliga biljettkontrollanter som arbetar för ISS biljettkontroll har anmält två manliga arbetsledare för grova sexuella trakasserier. ISS sköter biljettkontrollerna i Stockholms tunnelbana på uppdrag av SL.
– ISS tar inte detta på allvar, säger Valle Karlsson, ordförande för Seko.

De anmälda arbetsledarna ska bland annat ha trängt sig in i kvinnornas omklädningsrum för att sedan tala öppet om deras trosor, kommenterat deras kroppar och gjort fysiska närmanden.

Kräver skadestånd

Kvinnorna är alla medlemmar i fackförbundet Seko som har genomfört lokala förhandlingar med ISS där man krävde skadestånd för brott mot personuppgiftslagen för spridningen av sjukjournaler, brott mot lagen om anställningsskydd för framprovocerad uppsägning, förlorad arbetsförtjänst, trakasserier, diskriminering och kränkande särbehandling. Förhandlingarna ledde dock inte till något och nu har Seko begärt centrala förhandlingar som ska hållas 13 mars.

– ISS tar inte detta på allvar, det är som att de är tondöva. Det är bedrövligt och oacceptalbelt, säger Valle Karlsson, ordförande för Seko.

Arbetsledarna får jobba kvar

En av kvinnorna har tvingats säga upp sig till föjd av arbetsmiljön och de andra två är sjukskrivna. Men arbetsledarna som anmälts jobbar kvar.

– Arbetsledaren är arbetsgivarens förlängda arm och det gör det här ännu allvarligare, säger Valle Karlsson, ordförande för Seko.

Arbestgivaren ISS menar att de gjort en annan bedömning i frågan än Seko.

– Vi har gjort en ordentlig utredning och vi och Seko har kommit till olika slutsattser, säger Ulrika Södergren Andersson, områdeschef för key account public på ISS

Men det är ju väldigt grova anklagelser. Vad säger du om det?

– Nu ska det till en centralförhandling den 13 mars och jag tycker den ska få genomföras först. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer