Med sikte på att bli världens största hackaton samlas hundratals kvinnor i stadshuset under lördagskvällen. Foto: Invest Stockholm

Kvinnligt hackathon lockar hundratals till stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Med sikte på att bli världens största kvinnliga hackathon samlas drygt 850 kvinnor i Stockholms stadshus under lördagskvällen. Syftet är bland annat att locka fler kvinnor till tekniksektorn och att få fler riskkapitalister att investera i kvinnliga företagare.

Över 850 kvinnor har anmält sitt intresse för ”World's largest hack for women” i stadshuset i Stockholm under lördagskvällen. Evenemanget har målet att bli världens största hackathon för kvinnor, ett arrangemang där kvinnliga programmerare men även kvinnor från olika branscher träffas för att utveckla lösningar på hur samhället ska bli mer jämställt.

– Vi hoppas att kunna slå det gamla rekordet, för att att visa att Stockholm är en bra plats för kvinnor. Marknadsföra Stockholm internationellt som en jämställd stad och bra plats att ha familj på. Det är fantastiskt att kunna mobilisera så många kvinnor till att lösa kvinnornas utmaningar, säger Ariane Bucquet Pousette, på Invest Stockholm.

Få fler riskkapitalister att investera

Bakom arrangemanget står bland annat flera olika teknikföretag som bland annat Telia, Microsoft och Astra Zeneca. Men även Stockholms stad som hoppas på en lösning för att få fler riskkapitalister att investera i kvinnors nystartade företag. Under 2018 gick knappt 2 procent av allt riskkapital till bolag med kvinnliga grundare.

– Stockholm är en stad för innovation och företagande, att vi bjuder in till hackathon är helt i linje med stadens ambitioner att locka fler kvinnor till techsektorn. Det ska bli spännande att se vilka lösningar som deltagarna kommer fram till, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Tidigare världsrekord: 872 kvinnor

Det tidigare världsrekordet i hackathon togs i november förra året då 872 kvinnor samlades på Maryland University i USA.

– Just nu har 850 kvinnor anmält sig. Innan kl 20 är alla välkomna, avslutar Ariane Bucquet Pousette.

Under söndagseftermiddagen kommer de bästa förslagen och en vinnare att presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.