Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en av kvinnorna berätta om skammen: ”Jag vet inte vem som kan se bilderna” Foto: Ellen Pan/SVT

Kvinnorna hängdes ut på porrsajt – avslöjade gärningsmannen på egen hand

Uppdaterad
Publicerad

Elva kvinnor i Stockholmsområdet har fått sina privata bilder stulna från sociala medier och spridda på olika sexsajter med kränkande beskrivningar som ”gangbang slut”. Trots att de inte kände varandra så gick de ihop i en gruppchatt för att själva lösa fallet.

SVT har varit i kontakt med flera av de drabbade kvinnorna. En av dem berättar att bilderna på henne fått tusentals visningar på en porrsajt.

– Han skrev massa äckliga grejer som att jag älskar att ha 4-5 killar. Jag kunde inte gå ut de första veckorna, på tunnelbanan kändes det som att alla män stirrade på mig, säger kvinnan, som vill vara anonym.

I samband med att uthängningarna upptäcktes skapade en av kvinnorna en gruppchatt där de tillsammans hjälptes åt att identifiera drabbade och diskutera vem som kunde vara skyldig. De insåg snart att flera av dem på olika sätt kommit i kontakt med en man i 30-årsåldern, och började därför misstänka att det var han som låg bakom.

Manipulerade bilder

De stulna bilderna och filmerna var inte pornografiska i sig, men i vissa fall hade målsägandens ansikte klippts in på en annan kvinnas kropp. Fejkprofilerna innehöll också personlig information som ålder och bostadsort.

I juli 2023 dömdes gärningsmannen för flera fall av grovt förtal och olaga integritetsintrång. Straffet blev villkorlig dom och böter.

– Jag blev jättearg under rättegången, jag kunde inte låta bli att ropa högt till honom och var tvungen att gå ut. Det han har gjort är oacceptabelt, berättar ett av offren.

Mannen själv förnekar brott och menar att han inte minns något av anklagelserna.

Hör en av kvinnorna berätta om de kränkande uthängningarna i klippet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.