Foto: Sumaya Okashe och Sumaya Rashid anordnar kvinnoprojekt i Rinkeby Centrum.

Initiativet: Ett Rinkeby centrum mer anpassat för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med lördag kommer det att pågå aktiviteter i Rinkeby centrum för att locka fler kvinnor till gallerian. Bland annat bjuds det på konstutställning, hennamålning och sminkkurser.
– Nu är det inte så inbjudande att vistas här som kvinna, säger initiativtagaren Sumaya Rashid.

Swedish youth netsworks är en nystartad ideell ungdomsföreningen som vill hjälpa och stödja unga entrepenörer.

– Vi behöver en plattform där unga lokala entreprenörer kan mötas och utveckla ideer. Efter en kurs i Botkyrka så fick jag idéen om att starta likadan förening här så att man slipper åka så långt, säger Sumaya Okashe.

Locka kvinnor till mansdominerade miljöer

Sedan december har de bland annat anordnat events och workshops för Järvabor. Och nu startar de ett kvinnorprojekt i Rinkeby gallerian för att locka fler kvinnor till mansdominerande miljöer.

– Nu är det inte så inbjudande att vistas här som kvinna. Därför behöver vi göra något för att förändra det och fånga upp vad som kan vara intressant för kvinnor, säger Sumaya Rashid.

Hon berättar att många kvinnor från området idag väljer att fika någon annanstans, som Kista eller innerstan.

Handlar det om att kvinnorna känner sig otrygga här och inte vill vistas här?

– Nej, det tror jag inte, problemet är att det inte finns aktiviteter här. Man kan till exempel inte plugga här, det är inte anpassat efter kvinnorna. Det finns inga kvinnor som är anställda på kaféer vilket också påverkar atmosfären. Då åker man till Kista och in till stan istället, säger Sumaya Okashe.

Konstutställning med kvinnliga artister

Under de kommande fem veckorna kommer gallerian i Rinkeby centrum att bjuda på bland annat konstutställning av kvinnliga artister från området.

– Vi får se vad det ger, men vi tycker att det är en bra början och vi tror att vi kommer få många besökare, säger Sumaya Rashid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer