Mörka varma nätter och så lite spänning på det – ja, för sportfiskaren kan kräftfisket vara sommarens höjdpunkt.
Men på grund av den kalla våren och sommaren så blir fångsten skral när startsignalen för Stockholms kräftfiske startar den 8 augusti, för i år byter nämligen kräftorna skal senare än vanligt.
Och eftersom kräftorna inte kan röra sig innan de är klara med ömsningen så kan de inte gå in i några burar förrän i slutet av augusti, uppger Sveriges Lantbruksuniversitet.
Kunglig delikatess
Det röda kräftorna var från början en kunglig delikatess. Det sägs att kung Erik XIV på 1500-talet började använda vallgravarna kring de kungliga slotten för att odla kräftor.
I ett brev till fogden på Nyköpingshus befaller kungen att man ska skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans syster Annas bröllop. Därefter spreds vanan till hovet och senare, men först framåt 1900-talet, till resten av befolkningen. Risken för utfiskning ledde till förbud mot fiske mellan november och den 7 augusti. Och därmed skapades en ”kräftpremiär”.
-Kräftorna är som finast i augusti och det är väl därför man äter dem då. När de byter skal är de konstiga i skalet och då vill man inte äta dem, säger Marie Carlén, fiskhandlare.