S:ta Maria Magdalena Kyrkans kyrktorn. Foto: Hasse Holmberg/TT

Kyrkor måste begränsa ringning efter grannars klagomål

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm har klockorna i S:t Görans kyrka i Västermalms församling, Söderledskyrkans klockor i Farsta och Maria Magdalena vid Mariatorget slutat ljuda vissa tider. Men två kyrkor till utreds nu efter att klagomål på klockringningen skickats in till stadens miljöförvaltningen. De gäller Kungsholmskyrkan och S:ta Clara i city. Det rapporterar tidningen Hem&Hyra.

Framförallt är det klockornas markering av dygnets timmar under nattetid som tycks reta vissa grannar och efter en utredning om Maria Magdalenas kyrkogård kräver nu Stockholms miljöförvaltning åtgärder från församlingen.

Kyrkvaktmästare är ”sjukt upprörd”

Men att kyrkans klockor klämtar är en tradition med anor från 1600-talet, påpekar kyrkoherde Annika Almström i Maria Magdalena, i tidningen Hem&hyra.

I en överklagan till Länsstyrelsen skriver hon:

Med tanke på att kyrkan funnits på platsen mycket längre än i stort sett samtliga andra byggnader i närområdet, anser vi det självklart att man inte kan pålägga restriktioner på klockringningen på grund av att omgivande fastigheter har en undermålig ljudisolering.

Kyrkvaktmästare Cathrine Richette påstår att hon är ”sjukt upprörd” och säger till tidningen:

– Man får ju tänka efter om man vill bo vid Mariatorget. Jag är väldigt förvånad att man på riktigt kan få igenom det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer