Foto: Stefan Bokström/SVT

Lag från 21 nationer samlade på Utö för swimrunlopp

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska swimrunsäsongen startar med raketfart. Drygt 200 lag från 21 olika nationer är anmälda till säsongens första stora swimrunlopp i Sverige i Stockholms skärgård – ÖTILLÖ Swimrun Utö. I dag smygstartade tävlingen.

Loppet är årets andra i Världscupen där man kvalar till VM i Swimrun, ÖTILLÖ. Världseliten tävlar samtidigt som nykomlingar på den 43 km långa banan runt Utö arkipelagen. Tävlingen tjuvstartade med ett kortare lopp på lördagen men det är på söndag det avgörs vilka som kvalar in till VM.

Tillbaka där sporten startade

Swimrun varvar terränglöpning med simning i öppet hav och Utö är faktiskt platsen där ÖTILLÖ blev till. Tävlingen startade som ett vad mellan fyra kompisar, som vidare blev en liten intern tävling för några få. Nu titulerar sig tävlingen som VM i swimrun och är en av de mest prestigefyllda endagarstävlingarna i världen.

Man tävlar i lag om två och det deltagarna tävlar om åtta åtråvärda kvalplatser till VM i Swimrun.

ÖTILLÖ Swimrun Utö

Banan är drygt 43 km lång varav ca 38 km är terränglöpning och 5,2 km är simning i öppet vatten. Det är totalt 17 olika simsektioner. Det innebär 32 olika byten mellan löpning och simning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.