Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet frätolyckor framförallt bland barn har ökat det gör att Kemikalieinspektionen vill ändra reglerna så att det behövs tillstånd för att få hantera propplösningsmedel. Foto: SVT

Lagförslaget: Förbjud privatpersoner att handla propplösare

Uppdaterad
Publicerad

Många propplösare på den svenska marknaden innehåller natrium- och kaliumhydroxid som är frätande. Ett undantag i den svenska lagstiftningen har gjort att privatpersoner hittills kunnat köpa produkterna utan tillstånd i vanliga handeln. Men det kan snart komma att ändras.

– Vi vill ändra så att det behövs ett tillstånd från Länsstyrelsen för att få köpa och använda frätande propplösare , säger Anna-karin Mörk riskbedömare Kemikalieinspektionen.

Tanken är att handlare, som säljer frätande propplösningsmedel till konsumenter, ska kontrollera köparnas tillstånd innan produkterna säljs. De ska också dokumentera köpet.

– Vi har i många år satsat på information om risker med propplösare, men olyckorna har fortsatt öka därför vill vi lagstifta istället, säger hon.

Under de kommande veckorna kommer Kemikalieinspektionen bearbeta lagförslaget innan det skickas till EU för godkännande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer