Läkaren som attackerade en kvinna med stenar får nu sin legitimation indragen. Foto: TT

Läkare förlorar legitimation efter mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

I december förra året gick en läkare till attack mot en kvinna som inte ville bjuda honom på en cigarett. I maj dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård och nu förlorar han även sin läkarlegitimation.

Den första december 2016 stod kvinnan och rökte utanför sin arbetsplats på Kungsholmen när en okänd man kom fram och frågade om en cigarett. När kvinnan sa nej, attackerade mannen henne med stenar som han höll i händerna. Han slog henne i huvudet med stenarna ett flertal gånger.

Sa att kvinnan ska dö

Efter att ha blivit slagen och nedbrottad av mannen lyckades kvinnan, efter flera försök till motstånd, slutligen att ta sig loss. Enligt tingsrätten kunde attacken inneburit fara för kvinnans liv och hon hade skador i form av svullnader, krosskador i huvudet och hudavskrapningar och blåmärken i ansiktet. Mannen ska upprepade gånger även sagt att kvinnan ska dö.

Polis tillkallades till platsen och mannen kunde gripas. Mannen uppgav i förhör att han arbetat som läkare sedan 2001 men, ett halvår innan attacken mot kvinnan, hade han slutat ta sin medicin som han tidigare haft och därav blivit sämre, vilket ledde till att han sa upp sig från jobbet.

Väntade på riddare från andra planeter

Vid tiden för attacken missbrukade mannen narkotika och alkohol. Han trodde att han inte kunde vara i sin bostad för att han var rädd för inbrottstjuvar.

I domen framkommer bland annat att mannen trodde att det skulle komma riddare från andra planeter som skulle hjälpa honom men fram tills dess var han tvungen att klara sig själv. Det var därför han beväpnade sig med stenarna. När han stötte på kvinnan trodde han att hon ville döda honom.

Risk för återfall

Mannen fick genomgå en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han begick gärningen under påverkan av en allvarlig störning. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd dragit in läkarens legitimation efter att Inspektionen för vård och omsorg gjort en anmälan. De menar att förtroendet för honom är förbrukat och att det, enligt den rättspsykiatriska undersökningen, finns en risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.