Bland de fuskande studenter finns bland annat läkarstudenter och juriststudenter. Foto: TT

Läkarstudent fuskade till sig utbildningsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Flera studenter har fuskat sig till platser på prestigefyllda utbildningar i Stockholm.

En person som aldrig tog gymnasieexamen studerar nu på läkarlinjen på Karolinska institutet på grund av fusk på högskoleprovet.

SVT Dold kan under tisdagen avslöja ett omfattande fusk som lett till att personer som inte ens är behöriga till högskolan fått toppresultat på högskoleprovet. Med hjälp av teknisk utrustning har de fått rätt svar i örat på provdagen – allt för ett pris upp till 100.000 kronor.

Programmet har lyckats identifiera 87 personer som fuskat till sig höga provresultat som tar dem in på landets svåraste utbildningar. Av dessa studerar flera i Stockholm.

  • Sex läkarstudenter och en tandläkarstudent på Karolinska institutet.
  • Två juriststudenter på Stockholms universitet.
  • En ekonomistudent på Handelshögskolan.

När Dolds reporter Samir Bezzazi konfronterar en  läkarstudent på Karolinska som fuskat till sig sin plats

– Varför skulle jag göra det. Det stämmer verkligen inte. Jag har tagit mig tid för att kunna tolka och bearbeta så mycket jag kan så att jag kan få så bra resultat som möjligt. Jag har bara lagt min tid på det.

En annan fuskare har bara befunnit sig i Sverige i ett halv och pratar inte svenska. Trots det har kvinnan fått 1.85 på högskoleprovet. När reportern når henne får intervjun ske på engelska.

– Jag studerade väldigt hårt med svenska som andra språk, säger kvinnan.

Men vad säger du om jag berättar att du har fuskat på provet?

– Det är fullständig nonsens och jag vill inte kommentera högskoleprovet.

Hur löste du delen med svenska ord om du inte pratar svenska?

Frågan får inget svar och kvinna lägger på luren. Hon studerar i dag inte på något universitet men kan genom sitt provresultat komma in på flertalet prestigefyllda utbildningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.