Hur ful är Arkitekturskolan? Arkitekt Jerker Söderlind, Arkitekturupproret, berättar hur han ser på byggnaden. Foto: SVT

Arkitekturupproret: Landets fulaste byggnad finns i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Före detta Arkitekturskolan på Östermalm har utsetts till Sveriges fulaste byggnad någonsin.

– Det är en grå, trist fasad som ser ut som en försvarsanläggning, säger Jerker Söderling, Arkitekturupproret.

Gamla Arkitekturskolan i Stockholm väcker starka känslor. Betongbyggnaden i brutalistisk stil från 1967, ritad av arkitekt Gunnar Henriksson, har även tidigare fått pris i fulhet. År 2008 utsågs huset till Stockholms fulaste.

Det är gruppen Arkitekturupprorets 50 000 medlemmar som röstat fram byggnaden. Samtidigt presenteras flera förslag på hur fasaden skulle kunna byggas om. 

Skyddad mot förvanskning

Skolan drabbades av en stor brand i maj 2011 och huset blåmärktes senare av Stockholms stadsmuseum, vilket innebär ett starkare skydd mot rivning och förvanskning.

– Att en byggnad har ett kulturhistoriskt värde handlar om den berättar något om vår historia, oavsett om den vacker eller ful, säger Fredrik Linder, stadsantikvarie.

Samtidigt har Arkitekturupproret utsett Badhotellet i Södertälje till Mellansveriges vackraste byggnad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.