Foto: Fredrik Sandberg/TT

Landstinget riskerar miljonböter för uteblivna upphandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan Stockholms läns landsting ha brutit mot lagen – igen. Istället för att upphandla tre vårdavtal i samband med öppnandet av Nya Karolinska, så förlängdes de.

Allt eftersom flyttar sjukvården in på Nya Karolinska. Men istället för att upphandla vårdavtal på nytt, så har avtal i radiologi, avancerad kirurgi och medicinsk vård förlängts, det skriver Dagens Nyheter.

– Frågan ska först prövas rättsligt, men att Konkurrensverket har uppfattningen att vi har gjort fel visar att vi måste bli bättre på våra upphandlingar, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) i ett pressmeddelande.

Riskerar 30 miljoner i böter

Mikael Borin, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör för Stockholms läns landsting säger till DN att motivet med att förlänga avtalet var att säkerställa patientsäkerheten. Men Konkurrensverket anser att landstinget kan ha brutit mot lagen när de låtit bli att upphandla. Nu riskerar landstinget 30 miljoner i böter.

”Inte acceptabelt”

– Det första uppdrag vår nya landstingsdirektör Malin Frenning fick när hon tillträdde den 1 december var att omgående ta tag i frågan om våra upphandlingar. Detta är en prioriterad fråga för hela landstinget, fortsätter Rosdahl.

De senaste tre åren har landstinget betalat drygt 15 miljoner i straffavgifter för uteblivna upphandlingar.

– Det är inte acceptabelt att vi låter skattepengar gå till upphandlingsböter eller till dåliga avtal. Vi ska ha ordning och reda i alla landstingets upphandlingar, avslutar finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.