Foto: SVT

Långt fler kan vara smittade i hemtjänsten än vad politiker påstod

Publicerad

I gårdagens Agenda påstod äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) att det inte förekommer någon stor smittspridning av covid-19 inom hemtjänsten i Stockholm. Men när Agenda tar del av underlaget visar det sig att långt fler har blivit smittade i hemtjänsten än vad Slottner uppger.

– Vi har ingen stor smittspridning inom hemtjänsten. Nu är det 0,6 procent av våra brukare som är konstaterat smittade. Det är inte så att det sker någon stor spridning inom hemtjänsten, sa Erik Slottner (KD) i gårdagens Agenda. 

– Är du säker på det?, frågade programledaren Anna Hedenmo.

– Ja, och det är väldigt viktigt att säga. Den siffra som är dags dato är 0,6 procent.

Bakom de 0,6 procent Slottner refererar till finns 77 äldre som konstaterats smittade av covid-19 och som vårdas inom hemtjänsten i Stockholm. Men det äldreborgarrådet inte räknar in i den siffran är 95 personer som insjuknat i covid-19 inom hemtjänsten men som har blivit så sjuka att de flyttats till sjukhus. 

Utöver det vårdas ytterligare 106 personer som är misstänkt smittade av covid-19 inom hemtjänsten i Stockholm. 

”Kan sprida en onödig rädsla”

Det var efter Agendas reportage om hur bristen på skyddsutrustning gör att hemtjänstpersonal tvingas arbeta oskyddade som äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) hävdade att det inte råder någon stor smittspridning bland äldre inom hemtjänsten i Stockholm.

– Många som har sett det här inslaget kan ju få en känsla av att det är någons slags okontrollerad spridning av covid-19 inom hemtjänst och äldreboenden och det är väldigt viktigt att säga att det inte är så. Det kan sprida en onödig rädsla, inte minst hos många anhöriga. 

Inte lika tvärsäker längre

Den enkät som äldreförvaltningen i Stockholm samlade in i förra veckan och som Agenda tagit del av visar att det i dag finns 13 886 personer över 65 år som får hemtjänst i Stockholm. Men det framgår inte hur många av dom som testats för covid-19. Inte ens Folkhälsomyndigheten vet. Därför går det inte att säga hur många som är smittade av covid-19. När Erik Slottner hänvisar till att endast 0,6 procent är konstaterat smittade kan mörkertalet alltså vara stort.

När Agenda tar kontakt med Erik Slottner på måndagen, dagen efter Agendas sändning, är han inte heller lika tvärsäker.

– Jag skulle ha sagt att vi inte sett några tecken på en stor smittspridning och jag instämmer helt att vi inte vet allt. Vi har inte några uppgifter på hur många av hemtjänstbrukarna som har testats för smitta, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) i Agenda Foto: SVT

Så många har smittats inom hemtjänsten

Visa

91 hemtjänstutövare finns i Stockholm (77 privata och 14 kommunala). 

85 hemtjänstutövare har svarat på äldreförvaltningens enkät.

77 personer har konstaterats smittade i Covid-19.

95 personer med konstaterad Covid-19 rapporterades vara inlagda på sjukhus. 

106 personer rapporterades ha misstänkt Covid-19. 

13 886 personer över 65 år fick i mars insatser inom hemtjänsten i Stockholm.

Källa: Äldreförvaltningen i Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer