Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi jobbar löpande med att uppdatera våra försäkringspremier. Men man ska komma ihåg att vi tar hänsyn till fler parametrar än bara bilbränder och inbrott”, säger Maria Wedin på Länsförsäkringar. Foto: Paulina Monzon/SVT

Länsförsäkringar om hur de prissätter bilförsäkringar: ”Vi uppdaterar vår skadestatistik löpande”

Uppdaterad
Publicerad

Det är dyrare med bilförsäkring om du bor i ett särskilt utsatt område, trots att det sker fler brott mot bilar i välbärgade områden. Nu uppmanas försäkringsbolagen att uppdatera sin prissättning om förutsättningarna förändrats.

– När vi tittar på en prissättning för våra bilförsäkringar tittar vi tre till fem år bakåt i tiden. Men om det blir förändringar uppdaterar vi det här löpande, säger Maria Wedin, motorexpert på Länsförsäkringar.

En anledning till att försäkringarna för bilar är dyrare i de särskilt utsatta områdena är den stora skaderisken, till exempel bilbränder och inbrott i bilar.

Men SVT Nyheter Stockholm har jämfört Rinkeby/Tensta och Östermalm när det gäller antalet bilbränder och inbrott i bilar under en femårsperiod. Siffrorna visar att det var fler inbrott mot bilar på Östermalm än i Rinkeby/Tensta under perioden 2018–2023.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Det avgör priset på försäkringen

Maria Wedin, motorexpert på Länsförsäkringar, säger att de uppdaterar sin statistik kontinuerligt, men att de utgår från flera parametrar när det gäller priset för en bilförsäkring.

– Det kan till exempel handla om vad för fordon man har. Om det är en gammal eller en ny bil. Eller hur gammal föraren är, till exempel.

SNITTPRIS HELFÖRSÄKRING

Snittpriset i landet för en bilförsäkring ligger på 5 889 kronor. Snittpriset i ett särskilt utsatt område är 8 675 kr.

Snittpriset per särskilt utsatt område

Alby, Botkyrka: 9 855 kronor

Bergsjön, Göteborg: 6 587 kronor

Fittja, Botkyrka: 12 264 kronor

Hallunda/Norsborg, Botkyrka: 10 033 kronor

Hammarkullen, Göteborg: 10 767 kronor

Hjällbo, Göteborg: 8 371 kronor

Hovsjö, Södertälje: 8 508 kronor

Husby, Stockholm: 9 684 kronor

Lövgärdet, Göteborg: 10 110 kronor

Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö: 6 870 kronor

Rinkeby/Tensta, Stockholm: 11 123 kronor

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje: 7 853 kronor

Rosengård, Malmö: 7 478 kronor

Källa: Zmarta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet