Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överläkaren om hur gasen fosgen påverkar din kropp. Foto: Pressbild, SVT

Länsstyrelsen: Stridsgasen fosgen bakom larm vid Säpos högkvarter

Uppdaterad
Publicerad

Gasläckan vid Säkerhetspolisens högkvarter bestod av den dödliga stridsgasen fosgen, enligt handlingar från Länsstyrelsen som SvD var först att rapportera om. En förundersökning pågår om vållande till kroppsskada.

Larmet från Säpos högkvarter i Solna kom vid lunchtid på fredagen och Länsstyrelsen i Stockholm höll samordningsmöte klockan 14.45.

– Vi fick information från räddningstjänsten om att det var den här gasen, under det mötet framkom vilken mängd det var och att det var avtagande värden som senare nådde noll. Då var det inte längre någon fara, säger Lena Maria Fritzberg på länsstyrelsen.

Enligt mötesanteckningarna från länsstyrelsen var koncentrationen av fosgen 0,6 ppm. Ppm, från engelskans ”parts per million”, anger hur många miljondelar av en helhet som uppmätts som fosgen, i detta fall.

En förundersökning pågår om vållande till kroppsskada, enligt Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson region Stockholm.

Utslag i sensorer

Uppgiften om att sensorer i taket gett utslag för just fosgen fanns i media redan under fredagen men bekräftades aldrig av polis eller räddningstjänst.

Fosgen användes som kemiskt stridsmedel under första världskriget, men kan även uppkomma i samband med svetsning.

Kan orsaka skador

Det kan vara skadligt att utsättas för fosgen i den koncentration som uppmätts vid Säpos högkvarter i 10-30 minuter, skriver den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA.

Enligt dem krävs flera timmars exponering vid 0,6ppm för att uppnå en dödlig dos fosgen.

Åtta till sjukhus

Byggnaden evakuerades delvis efter larmet och åtta personer – varav flera poliser – fördes till sjukhus med andningsbesvär. Två poliser var kvar på sjukhuset för observation på lördagen, men fick åka hem samma dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.