Det saknas många lärare i Stockholms län, på arbetsförmedlingen fanns förra veckan över 1000 lediga lärartjänster i länet.
– Vi är mycket bekymrade eftersom det är en så stor del av Sveriges och Stockholms framtid, och Stockholm måste göra oerhört mycket mer för att kunna behålla och rekrytera kompetenta och legitimerade lärare framöver, säger Johan Törnroth, ordförande Lärarförbundet Stockholm.
19.000 lärare behövs inom fyra år
Och för att lösa lärarbristen framöver borde egentligen tusentals fler studenter ha påbörjat lärarutbildningarna nu i höst.
– Skolverket har gjort prognoser på att 19.000 nyutexaminerade lärare skulle behövas fram till år 2019, alltså inom fyra år, och det innebär ju att de här lärarna måste börja idag om de ska examineras 2019, bara för att klara Stockholmsregionens behov av lärare, säger Johan Törnroth.
– Och de har inte börjat idag?
– De har inte börjat idag.
Mindre pappersjobb och mer undervisning
Lösningen är att fortsätta att höja lärarlöner och yrkets status men också minska administrationen, enligt facket. Anna Sundberg som jobbar fackligt och är lärare på Rinkebyskolan menar att man måste få undervisa i lugn och ro.
– Det är stressigt. Man har höga krav på sig själv. Man har många kontakter med föräldrarna. Det är många prov, det är stökigt i klassrummen. Det gäller verkligen att engagera de här eleverna så att de ser att det här är viktigt. Och då ska man få fokusera på undervisningen och inte på en massa annan administration, det tycker jag är knäckfrågan, säger Anna Sundberg.