Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör före detta läraren ”Andrej” om glädjebetygen: “Eleven gick från F till E på tio minuter”. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Pressades att sätta glädjebetyg – tidigare lärare på Engelska skolan berättar

Uppdaterad
Publicerad

Flera lärare vid Internationella engelska skolan i Kista och Huddinge vittnar om att de pressats att sätta högre betyg – av både skolledningen och elever. En av lärarna berättar för SVT att situationen blev så dålig att han till slut sade upp sig.

Skolinspektionen släppte nyligen en rapport där man undersökt 30 skolhuvudmän. Samtliga ansvarar för minst en skola där elevernas slutbetyg var avsevärt högre än betygen på de nationella proven. En av huvudmännen som granskades var Internationella engelska skolan (IES).

Lärarnas vittnesmål – otillåtna hjälpmedel, press och fusk

SVT har talat med flera tidigare lärare vid IES i Kista och Huddinge. De beskriver en kultur där lärare pressas att sätta höga betyg och där elever tillåts ta hjälp av mobil och läroböcker när de skriver prov.

En lärare vittnar om att skolledningen ändrat betyg för att se till att elever blivit godkända, trots att läraren underkänt eleverna. En annan lärare berättar att hon vid ett tillfälle fick reda på att det prov hon förberett till sina elever var för svårt och att eleverna skulle få ha sina datorer och läroböcker framme vid provskrivningen.

Internationella engelska skolan känner inte igen sig i beskrivningen och menar att de kontinuerligt jobbar för att deras skolor ska sätta korrekta betyg. Hör deras svar på kritiken.

I klippet berättar en tidigare lärare, som vill vara anonym, om sina upplevelser. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.