– En väldigt frän lukt slog emot oss som en vägg, säger reporter Omar Daham, som är på plats i Rinkeby. Foto: SVT/ Kovan Alshawish

Larm om gaslukt i Järva

Uppdaterad
Publicerad

Det första larmet om gaslukt kom in till räddningstjänst klockan under onsdagsmorgonen. Först under sen eftermiddagen hade Stockholm vatten och avfall lyckats hitta källan, ett stopp i avloppet som gjort att gasliknande lukt stigit upp i fastigheterna och vidare.

– Det är troligtvis ett stopp som funnits där väldigt länge, säger Peter Rydegård på Stockholm vatten och avfall.

Enligt räddningstjänst så har många larmat om gaslukt från Rinkeby i Stockholm till Veddesta i Järfälla kommun, nordväst om Stockholm.

– Vi är på plats och känner att det luktar gasol men vi vet inte riktigt varifrån den kommer, berättade Göran Norman, ledningsoperatör Räddningscentral mitt på förmiddagen.

Tio enheter både från räddningstjänst och polis sökte efter källan till att det luktar i ett så stort område. Enligt räddningstjänsten kom lukten från dagvattenbrunnar i Rinkeby men något definitivt besked kunde de inte ge. Stockholm vatten och avfall hittade under eftermiddagen ett större stopp som troligtvis funnits i avloppet en längre tid.

– Nu när vi kunnat spola rent försvann lukten av gas direkt, säger Peter Rydegård.

I klippen hör ni reportern beskriva doften och räddningstjänsten och Stockholm vatten och avlopp berätta om insatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.