Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polispådrag efter hotlarm på skola i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisinsats inleddes strax efter klockan 13.00 på Matteusskolan i centrala Stockholm. Vittnen på plats säger till SVT Nyheter att det rör sig om en avstängd elev som kommit till skolan med kniv och hotat en fritidsledare.

Stockholmspolisen uppger att man larmet kom vid klockan 13.08 om att en avstängd elev gått in på Matteusskolan och hotat en lärare. Vittnesuppgifter gör också gällande att den 15-årige eleven ska ha varit beväpnad, något som polisen inte bekräftar i nuläget.

– Enligt vittnen på plats ska personen vara en avstängd elev i 15-årsåldern. Hoten ska vara riktade mot någon i personalen, det är allt jag kan säga i nuläget säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Riktat mot fritidsledare

Enligt vittnen som SVT Nyheter pratat med var det en specifik fritidsledare som hotet var riktat mot. På skolan går totalt 704 elever, från årskurs noll upp till nian.

Matteusskolans rektor, Jan Aili, bekräftar att det har funnits personer som riktat hot skolan. Om det rör sig om en eller flera personer som tagit sig in på skolområdet är inte klarlagt i nuläget.

– Vi tog det säkra för det osäkra och låste in eleverna i klassrummen. Polisen kom dit och grep en person, men de hittade inget vapen, säger han.

Släpptes ut efter 45 minuter

Eleverna kunde släppas ut först efter 45 minuter. Polisen skrev i ett första utskick på sin hemsida att man betraktar händelsen som olaga hot.

”Cirka 13:18 meddelades att personen anträffats av polispatrull. Polis arbetar vidare på platsen för att reda ut vad som hänt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer