Foto: TT

Larm: Överläkare trakasserar judiska kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Flera judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset vittnar om att de utsatts för trakasserier från en överläkare på samma sjukhus.

Det är människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret som har slagit larm om situationen på sjukhuset i Solna, rapporterar Aftonbladet. I ett brev till sjukhusdirektören Annika Tibell skriver organisationens grundare Abraham Cooper att läkarna ”utsatts för uppenbar och öppen antisemitism” och att ”ledningen har ignorerat problemen”, trots att de varit kända sedan i februari.

Samma överläkare anklagas dessutom för att ha publicerat antisemitiska bilder på Facebook.

Cooper uppmanar sjukhuset att tillsätta en extern utredning i frågan för att undvika att ännu en skandal befläckar verksamheten, och hänvisar till skandalen runt kirurgen Paolo Macchiarini 2016. Han kritiserar också sjukhuset för planerna på att skapa ett arkiv med anställda som har utsatts för antisemitism.

Enligt Annika Tibell finns det inga planer på ett sådant arkiv. I ett mejl till Aftonbladet skriver hon att hon inte kan kommentera enskilda ärenden men att det ”råder nolltolerans mot alla typer av trakasserier och/eller kränkande särbehandling” på sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer