Trafikverkets presschef, Bengt Olsson, säger att de undersöker hur det kunde hända. Foto: TT/Trafikverket

Starköl till byggcheferna – via läskautomat

Publicerad

En knapp på läskautomaten på ledningskontoret i Järfälla är märkt “trasig”. Stoppar man pengar i automaten och trycker på knappen, matar den istället ut starköl. På kontoret där främst högt uppsatta chefer sitter förvaras också flera flaskor starksprit.

Byggcheferna på Mälarbanans ledningskontor i Järfälla har en läskautomat som de köper starköl från. Den olagliga alkoholförsäljningen har enligt flera källor till TV4 Nyheterna pågått under en längre tid, och det finns samlat filmmaterial som visar på det.

Mälarbanan är ett skattefinansierat järnvägsprojekt med en budget på 19 miljarder kronor. Beställare är Trafikverket, som med projektet bygger ut fler spår som förbinder bland annat Örebro, Västerås, Enköping till Stockholm.

Trafikverket säger att de inte kände till detta tidigare.

– Vi har bara ett svar egentligen, det är absolut inte okej. Vi har nollacceptans på det. Nu undersöker vi varför detta har skett. Vi har suttit i möte hela eftermiddagen för att få klarhet i bilden, och i morgon fortsätter vi undersöka detta, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Hur kan ni inte ha märkt detta tidigare?

– En läskautomat ser ut som en läskautomat, vi kollar ju inte på entreprenörers arbetsplats för att se vad de har i automaterna, säger Bengt Olsson.

Trafikverket har nolltolerans mot alkohol på arbetsplatsen.

– Det är ju så att vi har nolltolerans på detta just för att kunna hantera skattemedel på bästa sätt och det är vi väldigt noga med. Det får inte äga rum. Nu får vi se vad som hänt och av vem för att göra rätt åtgärder i framtiden, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer