För att undvika missförstånd i folksamlingar är lastbilen målad som andra polisfordon. Foto: Volvo

Lastbil med kran ska lyfta Stockholmspolisens insatser

Publicerad

Polisen i Stockholms län har investerat i en lastbil med kran. Tanken är att den ska hjälpa till vid bland annat fotbollsmatcher och demonstationer.

Lastbilen är klassad som ett utryckningsfordon och används för att påkalla fri väg. Men den ska också användas till att transportera och ställa ut skyddsstaket och fordonsbarriärer, både i Stockholms län och i andra regioner där Stockholmspolisen stöttar med resurser.

– Det har funnits ett behov länge. Det materiel vi hanterar idag vid avspärrningar och så vidare blir bara tyngre och tyngre. Vi började titta på någon form av lastbil för att underlätta logistikhanteringen för sex år sedan, säger Hans Larsson, kommissarie i region Stockholm.

Polismålad för att slippa oro

I ljuset av lastbilsattacken på Drottninggatan 2017 och på flera andra ställen i Europa är lastbilen tydligt målad som andra polisfordon, så att både polis och allmänhet vet att lastbilen tillhör just polisen.

– Den kommer röra sig i närheten av folksamlingar och avspärrningar och då finns risken att allmänheten blir orolig. Men nu ser man direkt att det är polisen, säger Hans Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer