Försvarsmakten är nu klar med första delen av sin utredning om hur en värnpliktig från Amf 1-regementet kunde skjutas ihjäl under en stridsövning vid Utö den 20 maj.
Både utredaren, överste Klas Eksell, chef för Försvarsmaktens undersökningskommission, och chefen för Försvarsmaktens säkerhetsinspektion Anders Emanuelson konstaterar att övningsledningen använde sig av metoder som de själva aldrig mött under sina många år.
-Jag har inte under min officerskarriär upplevt att man gjort på det här sättet, svarar överste Emanuelson, på frågan om hur vanligt det är att svensk militär har både verklig och spelad ordergivning vid övning med skarp ammunition.
Säkerhetsgräns
Under övningen skulle ett kompani från Amfibieregementet säkra en udde på ön Skogsskär öster om Utö i Stockholms skärgård. Soldaterna sköt skarpt ut mot vattnet medan två stridsbåtar befann sig i närheten men på säkert avstånd utanför skjutområdet.
När den ena stridsbåten fick order att bege sig in i riskområdet lydde man order. Försvarets utredning visar nu att det rörde sig om en så kallad ”spelad order”, som aldrig var menad att verkställas.
Trodde att han förstått
Övningsledare och plutonchef säger enligt utredaren att de trodde att båtchefen förstod att ordern var falsk och att han därmed självmant skulle stannat utanför riskområdet.
Därför kontrollerade varken plutonchefen eller övningsledaren var båten befann sig eller om besättningen hade förstått att det rörde sig om en låtsasorder.
-Övningsledaren och plutonchefen tror att båten ändå inte kommer att följa ordern för båtchefen har tidigare fått order av övningsledaren om att han inte får passera den gränsen, säger överste Klas Eksell, chef för Markstridsskolan och ansvarig för försvarets tekniska utredning av händelsen till Värnpliktsnytt.
Uttrycket ”spelad order” är ett uttryck som heller inte försvarets säkerhetschef hört:
-Jag har inte varit med vid något tillfälle att man haft ett skarpt läge och ett spelat, säger Anders Emanuelsson till SvD.
Två misstag begicks
Men övningsledaren och plutonchefen ges ingen skuld i den tekniska utredningen. Enligt Eksells utredning handlade det om att ”missförstånd uppstod mellan spelade och verkliga order som gavs till chefen för stridsbåten”. Där poängteras att båtchefen, med lägst rang av de ansvariga, gjorde ett av de två misstag som ledde till den tragiska händelsen.
-Han blev inte orienterad om att det fanns spelade order. Och det var ett misstag. Han borde ha blivit informerad, säger överste Kjell Eksell, chef för Försvarsmaktens undersökningskommission, som har utrett händelsen.
-Varför han inte blev informerad vill jag inte uttala mig om nu, det är mitt nästa led i undersökningen, säger han.
Det andra ödesdigra misstaget var att den pluton som sköt ut över vattnet och träffade den värnpliktige i båten sköt i fel riktning. Ansvarigt befäl hade inte kontrollerat riktningen med hjälp av kompass före eldgivningen.
När försvaret nu blivit färdiga med den tekniska utredningen av händelsen kommer polisen att ta över och utreda frågan om vem som bär den yttersta skulden till att en 19-årig värnpliktig sköts till döds.
Amf1 olycksdrabbat regemente
I juni 2004 omkom två värnpliktiga vid Amfibieregementet Amf1 i Vaxholm, vid en kollision mellan två stridsbåtar vid en övning.
Efter att händelsen utretts i Statens haverikommission riktades kritik mot försvaret för att regementet saknade säkra metoder för hur stridsbåtar ska framföras. En regementschef åtalades också för arbetsmiljöbrott.
I maj 2006 uppdagades en videofilm där nakna elitsoldater vid Amf1 övat skarpt granatskytte under grabbiga former.
Det var de värnpliktiga själva som satt samman filmen om sin tid i lumpen, men Värnpliktsrådets ordförande ansåg att det handlade om brister i ledarskapet. I samband med händelsen 2004 väcktes frågan om nonchalans och machokultur påverkar säkerheten inom försvaret.
I oktober 2006 sjönk en stridsbåt tillhörande Amf1 under en övning utanför Utö i Stockholms skärgård.
Orsaken till olyckan var oklar, de hade inte stött på grund. Sjön var grov, och livbåtarna kunde inte användas. Alla 16 som befann sig ombord räddades ur vattnet och fördes kraftigt nedkylda till Berga amfibieregemente.
I maj 2008 sköts en 19-årig värnpliktig vid Amf1 till döds vid en övning i närheten av Utö i Stockholms skärgård. Enligt en utredning som läckte ut till medierna den 22 augusti berodde olyckan på att den order som getts var en ”spelad order” som inte skulle åtlydas.