C och L i Sigtuna pekar ut samarbetssvårigheter med kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) som orsak till avhoppet. Moderaterna känner däremot inte igen sig i kritiken. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Liberalerna och Centern i Sigtuna kommun lämnar kommunledningen

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna och Centerpartiet i Sigtuna kommun lämnar kommunstyret. Det beskedet lämnades under tisdagskvällen. Svåra samarbetsproblem med kommunstyrelsens ordförande pekas ut som orsak.

Liberalerna och Centerpartiet har med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna ingått i samarbetet som utgjort minoritetsstyret i Sigtuna.

Men i ett pressmeddelande under tisdagen meddelar ordförandena för L och C i Sigtuna att de hoppar av samarbetet. Som orsak beskrivs kommunstyrelsens ordförande Olov Holsts (M) ”bristande ledarskap” och att samarbetskulturen är ”icke-existerande”.

L: ”Har varit utfall och förolämpningar”

De påstår även att Holst utsatt partiföreträdare i Liberalerna och Centerpartiet för personangrepp.

 – Det har varit utfall och förolämpningar, vi har varit ”odugliga”. Det har blivit ett arbetsmiljöproblem och till slut har vi nått vägs ände, säger Anders Eriksson, ordförande för L i Sigtuna.

Utfall, har de kommit från Olov Holst?

– Ja

SVT har sökt Olov Holst (M) utan framgång. Sigtunamoderaternas ordförande Mattias Askerson försvarar däremot partikollegan i en kommentar till SVT.

– Vi känner inte igen oss i beskrivningen av kommunstyrelsens ordförande.

Så påverkas mandatfördelningen i Sigtuna

Minoritetsstyret hade innan L och C lämnade samarbetet 29 mandat och blir nu kvar med 24. Det är lika många som oppositionen S, V och MP.

SD med sina 8 mandat är därmed fortfarande vågmästare.

Centerpartiet och Liberalerna uppger även i tisdagens pressmeddelande att de gärna fortsätter samarbetet i minoritetsstyret – men endast om kommunstyrelsens ordförande byts ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rein Lallo (L) och Johan Stomberg (C) säger att det inte var några problem med samarbetet i Sigtuna kommun, förutom med kommunstyrelsens ordförande. Foto: Mats Hedström, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.