Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Renda Mälarens Fredrik Johansson städar bort en rostig stege som legat i vattnet utanför Gåshaga Marina på Lidingö. Foto: Daniel Díaz/SVT

Lidingös milslånga kustremsa rensad på avfall

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Lidingö genomfört en omfattande rensning av båtbatterier, däck och gamla oljeslangar som legat på botten utanför kommunens kustremsa.

I ungefär fem månader har Lidingö kommuns långa kust rensats på avfall och skräp som legat på botten under en lång period. Bilbatterier och däck är bara några av de objekt som fiskats upp av Rena Mälarens dykare på uppdrag av Lidingö stad.

Utmed öns sydöstra udde, vid Gåshaga Marina, har man funnit oljeslangar från perioden innan Gåshagas bostadskvarter blev till.

– Idag är det ett fint ställe att bo på men det har varit en knutpunkt för oljetransporten till Stockholm, säger Joakim Brantingsson, dykare på Rena Mälaren.

Har rensat runt hela ön

Jenny Randborg, miljö- och avfallsutvecklare på Lidingö kommun. Foto: Daniel Díaz/SVT

På ett 30-tal platser runt hela ön har man dykt efter avfall, ett projekt som har kostat ungefär 700 000 kronor att genomföra. Jenny Randborg är miljö- och avfallsutvecklare på Lidingö kommun.

Varför gör ni det här just nu?

– Det ligger i tiden. Både politiken och medborgarna har lyft den här frågan. Vi har tidigare dykt efter skräp vid Lidingös badplatser men inte gjort en rensning i den här omfattningen, säger Jenny Randborg.

• 355 stycken bildäck

• 936 kilo batterier

3,3 ton övrigt skrot

Källa: Lidingö stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.