Senaste strömavbrottet var i våras, då påverkades vårdcentralen också Foto: svt

Liljeholmens vårdcentral: ”Vi är trötta på alla strömavbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Liljeholmens vårdcentral var en av de som drabbades av strömavbrottet i morse. All patientinformation som fanns i systemen låg nere. Något som är en samhälls- och patientfara, menar verksamhetschefen.

– Det här gör att vi inte kan skicka patienter dit de behöver vara eller vet vilka läkare de ska träffa. Det handlar också om säkerhet och brandsäkerhet, människor som inte kan nå oss via telefon, eftersom allting ligger nere, säger Sandra af Winklerfelt, verksamhetschef på Liljeholmens vårdcentral.

Liljeholmens vårdcentral är en av Sveriges största vårdcentraler. Under morgonen blev det oroligt bland personal och patienter när strömmen gick.

Det handlar om patientsäkerhet

– Det här är fjärde gången som vi drabbas av strömavbrott på två år. Det skapar stora problem för oss och är en samhällsfara, säger Sandra af Winklerfelt.

Personalen kunde inte komma åt någon information om patienterna. Dessutom blev det bäcksvart i lokalerna.

– Den stora svårigheten är att man aldrig vet hur länge strömavbrottet ska pågå. Vi har patienter i hela huset på olika avdelningar. Exempelvis på BVC som har många bebisar, hur ska föräldrarna kunna ta ner en barnvagn från sjunde våningen? Eller de som har rullstolar?

När strömavbrotten pågår i flera timmar, måste ledningen fatta beslut om närakuten ska vara öppen eller stängas.

– Jag funderar på om vi måste ha ett reservaggregat, säger Sandra Af Winklerfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.