KD vill ha Linbana över Riddarfjärden

Publicerad

Både för pendlare och turister, ska kunna ta 1.500 personer i timmen mellan Södermalm och Kungsholmen

Kristdemokraterna i landstinget föreslår att en linbana ska byggas mellan Södermalm och Kungsholmen, med förebilder som Barcelona och Singapore, men siktar inte bara in sig på turister. Det är i första hand en tvärförbindelse i kollektivtrafiken.

– En gondolbana skulle minska restiden med två tredjedelar jämfört med att åka samma sträcka med tunnelbana, säger Karl Henriksson (KD, ledamot i trafiknämnden till Metro.

Linjen skulle ansluta till t-banan vid Rådhuset och Zinkensdamm. Tanken är att den ska kunna ta 1.500 personer i timmen i rusningstid och att färden ska ta cirka fyra minuter, cirka 30 meter över vattenytan.

Det krävs att det byggs torn på båda sidor vilket kommer att påverka stadsbilden. Ett italienskt företag utreder möjligheterna, men förslaget är inte förankrat hos de andra allianspartierna. Skulle de nappa på idén så skulle det teoretiskt kunna stå klart om fem år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer