Linnéa Claeson Foto: SVT/Faksimil

Linnéa Claesons 10 tips för att undvika våldtäkt hyllas på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Handbollsstjärnan Linnéa Claeson, 25, fick för några veckor sedan stor uppmärksamhet då hon intervjuades om sitt Instagramkonto ”Assholesonline”, som hon startat efter att ha tröttnat på nättrakasserier som hon och andra tjejer tvingas utstå. Nu har hon återigen mötts av en våg av positiva reaktioner sedan hon på fredagen publicerade en lista med sina ”10 tips för att undvika våldtäkt” i sina sociala kanaler.

Utöver sina framgångar inom handbollen har Skuru IK-spelaren Linnéa Claeson gjort sig känd för en bredare publik genom sitt Instagramkonto ”Assholesonline”.

Nu har hon återigen fått en uppsjö positiva reaktioner, kommentarer och hejarop i sociala medier. Detta sedan hon på fredagsmorgonen publicerade ett inlägg på sin Facebooksida och Instagram med rubriken ”Linnea Claesons 10 tips för att undvika våldtäkt”.

TV: Linnéa Claeson om civilkurage: ”Mod smittar av sig”

Riktar sig till förövaren

Där vänder hon retoriskt på steken och riktar sig direkt till den potentiella förövaren.

Bland annat råder hon hen att inte våldta någon som är för full, vara försiktig med alkoholen ”om du vet att du blir aggressiv och i övergreppsmode när du dricker” och inte ”gå hem själv på natten om du tror att du kommer att våldta någon”.

Den tionde och sista punkten lyder:

”Se över dina värderingar, din syn på sex och samtycke samt din självbild och människosyn och framförallt: bete dig inte som en jävla idiot.”

Listan har på fredagskvällen fått över 13.000 likes, hundratals kommentarer och delats av närmare 5.000 användare på Facebook.

”Ett stort samhällsproblem”

Linnéa Claeson har länge uppmärksammat de trakasserier som tjejer och kvinnor tvingas utstå i sociala medier och på nätet genom att på Instagram dela med sig av obehagliga meddelanden och oönskade inviter som hon får skickade till sig av okända män. Ofta tillsammans med hennes egna svar på tal.

Läs mer: Handbollsstjärnan trött på penisbilder – ger igen

Hennes agerande och ofta skämtsamma och ironiska bemötande av de många okända männen har sedan hon startade Instagramkontot hyllats av många.

– Jag tycker att det är fruktansvärt och jag tycker att det tyder på ett stort samhällsproblem. Det här handlar inte om mig personligen, utan det är otroligt många kvinnor som erfar det här världen över. Det handlar om en skev kvinnosyn, sa Linnéa Claeson när SVT intervjuade henne för drygt tre veckor sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer