Linnéa Nilssons mamma har väntat på operation i nio månader. Foto: SVT

Linnéas mamma har fått uppskjuten operation – fyra gånger

Uppdaterad
Publicerad

Linnea Nilssons mamma har redan väntat nio månader på att få operera sitt skallben. Och någon operationstid finns inte för henne innan augusti. En av operationsavdelningarna på Karolinska har nyligen fått stänga ner.

För fyra år sedan fick Linnea Nilssons pappa en hjärntumör. Efter två år av vård gick han bort. Nu är hon återigen i kontakt med den neurokirurgiska vården då även hennes mamma, Anne Bergehed Nilsson insjuknat. Hennes tumör är nu borta men hon behöver ytterligare operationer.

– Vi kämpar för att hon ska få en ny operation för att sätta tillbaka ett benlock mitt på huvudet. Det blev infekterat vid förra operationen i Linköping, säger Linnea Nilsson.

Anledningen till att Anne Bergehed Nilsson nu söker sig till Stockholm och inte Linköping där hon bor är att hon ska operera in ett nytt material som inte är lika infektionskänsligt som plast och som i Sverige bara används på Karolinska universitetssjukhuset.

”Hål in i hjärnan”

I nio månader har Linnea Nilsson väntat på att hennes mamma ska få en operationstid. Operation har planerats fyra gånger men aldrig blivit av.

– Som det är nu så måste hon vara extremt försiktig eftersom hon har ett hål rakt in i hjärnan. Nu får hon gå med hjälm på huvudet för att hon inte ska få in något där.

Se även: Krisen inom Neurovården

Neurokirurgiska kliniken i Solna har nu fått banta ner sina vårdplatser från ordinarie 48 till 31. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Stockholm talas det intern om att kliniken genomgår den värsta krisen på mycket länge.

Linnea Nilssons mamma har nu fått besked att hennes operation av skallbenet inte kommer genomföras förrän tidigast efter sommaren.

– Förhoppningsvis tar Karolinska tag i det här och reder ut varför personalen slutar och vad de behöver göra för att göra neurovård attraktivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.