Linus fick sin identitet kapad på nätet. En annan man använde Linus namn och bild för att lura unga tjejer att skicka nakenbilder. Foto: svt

Linus identitet kapades av nätpedofilen

Uppdaterad
Publicerad
Under ett och ett halvt år användes hans identitet för att lura unga tjejer på nätet. Historien blev känd efter att Uppdrag granskning lyft fram fallen som snart tas upp i Stockholms tingsrätt.

I dag lämnade åklagaren in en del av jätteåtalet mot en stockholmare som misstänks för sexbrott mot 59 flickor. Linus Malmborg fick sitt Facebookkonto kapat av en person som använde det för att lura unga tjejer på nätet, vilket Uppdrag granskning berättade om i våras.

När ABC når honom i dag är han lättad över att historien håller på att få ett slut.

– Ända sedan han blev häktad har det känts bättre. Nu blir inte fler tjejer drabbade. Det är skönt att kunna lägga det här bakom sig. Nu får både jag och tjejerna upprättelse, säger Linus Malmborg.

Anmälan lades ner

I våras var Linus Malmborg frustrerad över att polisen inte tog hans anmälan på allvar, och han tror att det är Uppdrag Gransknings förtjänst att fallet till slut blev utrett ordentligt.

– Efter programmet var det många som skrev till mig och sa att det var bra att jag stod upp. Alla min vänner, lärare och föräldrar fick en ny inblick i hur det hade varit för mig. Jag försökte berätta, men folk förstod inte vilken skala det här handlade om.

Rättegång i november

Rättegången är planerad till 12-13 november i Nacka Tingsrätt.

– Jag hoppas att jag kan vara med på länk från Malmö tingsrätt så jag slipper åka till Stockholm, säger Linus Malmborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nätpedofil kapade identitet

Mer i ämnet