För Berit Wahlgrens restaurang blev stängningen av Östra station ett oväntat lyft.

Lojala gäster räddade anrik järnvägsrestaurang

Uppdaterad
Publicerad

I höstas var järnvägsrestaurangen på Östra station på fallrepet då stationen var stängd under flera månader. Men stängningen visade sig bli ett lyft – restaurangen går nu för första gången plus.

Tågen på Roslagsbanan går igen, och har rullat ett tag, men i fjol var det stopp på grund av om- och tillbyggnader nästan hela sommaren och hösten. Då blev det oroligt för den klassiska restaurangen på Östra station, med orörd inredning från 1930- och 1950-talen.

Tågavstängningen blev vändningen

Berit Wahlgren, ägare i över 30 år, sa att hon riskerade att få slå igen när det inte längre fanns tågpassagerare, men det blev precis tvärtom.

– När allt intresse för restaurangens bevarande uppstod och alla människor kom hit och stödåt blev det restaurangens lycka med tågavstängningen, säger Berit Wahlgren.

Tog 25 år att gå plus

Berit Wahlgren berättar att det bildades facebookgrupper för att rädda restaurangen och nu går verksamheten med vinst.

– Det tog 25 år innan det blev plussiffror på restaurangen. Jag har drivit den helt vitt hela tiden och det anser jag att man ska kunna göra, säger hon.

Det har många gånger varit slitigt att driva restaurangen, men trots 71 år fyllda säger Berit Wahlgren att hon inte tänker sluta än på ett tag.

– Jag kan inte lämna det här nu. Då sviker jag alla människor som har hjälpt mig under den här tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.