Hinda Ali Hassan och Carolina Schwieler på Norrtälje kommun spelar in en informationsfilm på somaliska och svenska. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Lokala profiler vill nå ut till oroliga svensksomalier

Uppdaterad
Publicerad

Det är oroligt bland svensksomalier i Stockholmsområdet. Det säger den lokala profilen Hinda Ali Hassan som just nu spelar in informationsfilmer på somaliska åt Norrtälje kommun. Oron gäller inte bara det dödliga viruset – på senare tid märks även ett förändrat bemötande i samhället.

Hinda Ali Hassan har själv somalisk bakgrund och arbetar med föräldrastöd och som modersmålslärare i Norrtälje kommun. Just nu deltar hon i en stor informationsinsats för att nå ut till dem som behöver information på andra språk än svenska. 

Hittills har många dödsfall i corona kopplats till den svensksomaliska gruppen och för SVT Stockholm berättar Hinda om hur många bemöter dem med rädsla och fördomsfullhet.

– Är jag sjuk så blir jag inte accepterad som en svensk som är sjuk, den känslan har jag. Man tar inte min sjukdom på allvar, säger Hinda Ali Hassan.

Norrtälje kommun startar informationskampanj

Norrtälje kommun bemöter nu oron genom att spela in informationsfilmer på flera olika språk. Med hjälp av lokala profiler som är väl förankrade i de svensksomaliska grupperna hoppas man nå fler för att stödja dem i deras rätt till vård och hur man söker vård under rådande coronakris.

I videon berättar Hinda Ali Hassan om hur bemötandet från allmänheten har förändrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.