Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När man hittar ett problem vill man lösa det, men jag kan ju inte lösa klimatförändringen”, säger Charotta Gill, vars hus började sjunka efter värmeböljan 2018. Foto: SVT

Lottas hus började sjunka – byggnaden klarade inte torkan

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommaren 2018 märkte Charlotta Gill att hennes hus hade rört på sig. Grunden sjönk och det bildades sprickor. Problemet har blivit värre med tiden, och kommer att kosta hundratusentals kronor att åtgärda.

– Det är pengar vi inte har, och försäkringen täcker ingenting, säger hon.

Torka leder till sjunkande grundvattennivåer – och det kan få stora konsekvenser. Markens bärighet försämras, och om man har otur leder det till att hus börjar sjunka. För Charlotta Gill, som är bosatt i Grödinge, har sättningen under huset skapat flera problem. Taket läcker, det bildas sprickor i väggarna, och huset blir mer och mer snett hela tiden.

– Vi måste använda en stängselklubba för att stänga fönstren, som lutar åt ett annat håll än fönsterkarmen.

Försäkringen täcker inte skadorna. Villaförsäkringar innehåller skydd för naturskador som översvämning efter skyfall, storm och hagel, men skador från sättningar brukar inte täckas.  Alla utmaningar till trots vill Charlotta Gill bo kvar, men säger att hon skulle gjort annorlunda om hon hade köpt ett hus i dag.

– Även om det här var besiktigat av en byggnadsinjengör skulle jag gå ännu längre i dag, och undersöka grunden mer i detalj.

Hon är inte ensam om sitt problem. Daniel Cucarano, som jobbar med golvlyft av hus, säger att många hörde av sig efter sommaren 2018.

– Det var väldigt många fler än vanligt som hörde av sig när det hade varit extra varmt.

Att torkan 2018 på egen hand ligger bakom sprickorna i Charlotta Gills hus är inte fastslaget, men det var efter den sommaren hon lade märke till problemen. Hon råder andra att tänka igenom vilka olika saker som kan påverka ett hus innan ett köp.

– Att man tänker på vad det finns för risker med grundvattensänkningar och klimatförändringar.

Se Charlotta Gill berätta om det sjunkande huset och problemen som följt i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.