Hör Ludwig Sandberg Borell berätta om hjältedådet i tunnelbanan när han avvärjde mannen som misstänks för försök till grov mordbrand. Foto: SVT/ Bilder ur förundersökningenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ludwig ingrep i tunnelbanan: ”Känner att det börjar dofta bensin”

Uppdaterad
Publicerad

Ludwig Sandberg Borell, 25, slog bort tändaren och tidningen från en man som försökte tända eld på en tunnelbanevagn vid Sankt Eriksplan i höstas.
– Jag kände hur det började lukta bensin. Jag hann inte ens tänka. Det skedde instinktivt, säger Ludwig Sandberg Borell, om händelsen som hade kunnat sluta i tragedi.

Det var i september som en man försökte tända eld på en tunnelbanevagn genom att hälla brännbar vätska på golvet och sen tända på en tidning.

Ludwig Sandberg Borell befann sig på samma tunnelbanevagn och reagerade instinktinvt.

I videon ovan berättar han om hur det var lukten av bensin som fick honom att ingripa.

Åtalas misstänkt för försök till grov mordbrand

Den misstänkte mannen, som har åtalats misstänks för försök till grov mordbrand, försvann från platsen i ett mötande tåg men fångades på film av en övervakningskamera och identifierades av polisen.

En vecka senare skedde en liknande händelse när den misstänkte mannen försökte tända eld i en offentlig byggnad med en cigarettfimp. Genom dna från fimpen kunde polisen koppla mannen till tunnelbaneincidenten.

– Vi är glada för den rådiga passageraren som ingrep och stoppade det som kunde ha blivit mycket allvarligt. Och för att kollegan kände igen mannen så att vi kunde hindra honom från att göra fler mordbrandsförsök, säger Ulf Höglund, utredare på grova brott i polisområde Stockholm city i ett pressmeddelande.

Rättegången inleds

Under onsdagen inleds rättegången mot mannen. Mannens motiv är fortfarande oklart. Han nekar till att han hade för avsikt att tända eld på vagnen, men har gjort vissa medgivanden om hur han hällt ut vätskan och sedan försökt tända på en tidning med en tändare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer