Mätningsstation för mätning av ren luft på hornsgatan Foto: SVT

Luften i Stockholm renare än på decennier

Uppdaterad
Publicerad

Luften i Stockholm är bättre än den har varit på 50 år. Samtidigt vill Miljöpartiet införa miljözoner i delar av staden med målet att förbättra luftkvaliteten.

Mängden kvävedioxid i luften har sjunkit de senaste åren. År 2017 var nivån rekordlåg på flera platser i staden. Det framgår i rapporten Luften i Stockholm, som gjorts av av bland annat Stockholms Stad. Men miljöborgarrådet i Stockholms stad, Katarina Luhr (MP), låter inte de goda nyheterna påverka miljöpolitken.

– Om vi tittar på förra året så klarar vi de lagstadgade normerna nu. Men det är bara ett värde och man räknar alltid på en femårsperiod. Vi vet ju inte hur det kommer se ut nästa år.

– Det kan bero på flera olika saker; dels på att bilflottan har blivit renare när vi har fler elbilar och hybrider. Eller så kan det bero på att vädret varit mer gynnsamt, säger Katarina Luhr (MP).

Håller fast vid planerna om miljözoner

Majoriteten i stadshuset kommer med andra ord hålla fast vid planerna på miljözoner i innerstan.

– Vi har fortfarande en bit kvar för att komma ner till miljökvalitetsmålet så det är viktigt att vi fortsätter jobba så det blir ännu bättre luft, säger Katarina Luhr (MP).

”Jag låter som en rökare fast jag inte röker”

På Stockholms gator går åsikterna kring den renare luften isär.

– I ärlighetens namn kan jag inte säga att jag har känt en markant skillnad men är det dokumenterat att det är så är ju det en positiv faktor, säger Tord Fredriksson.

Erika Vonwirth som är boende i Stockholm håller inte med om att luften har blivit bättre.

– Det tror jag inte på alls, jag hostar och det är dålig luft. Jag tror bara att de säger så för att lugna oss. Jag låter som en rökare fast än jag inte röker, säger Erika Vonwrith.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.