Ingen patient har fått sin operation inställd, men flera har fått vänta, förklarar Patrik Söderberg, chefläkare på Stockhlms läns landsting. Foto: TT

Luftfuktigheten leder till framskjutna operationer

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret i kombination med hög luftfuktighet har gjort att sjukhusen i Stockholm har fått vidta åtgärder. Avfuktare har satts in och operationer har i vissa fall fått skjutas fram eftersom lokalerna inte är anpassade för ett närmast tropiskt klimat.

Under natten till onsdagen uppmättes luftfuktighetsnivåer på över 90 procent. Den fuktiga luften ställer till det för sjukvården i Stockholms län. Flera operationer har inte kunnat genomföras på planerad tid utan har istället skjutits fram. Ibland bara några timmar men i vissa fall har patienten tvingats vänta några dagar.

– Ingen patient har fått sin operation helt inställd men man har av säkerhetsskäl tvingats vänta, berättar Patrik Söderberg som är chefläkare för Stockholms läns landsting. Den extrema situationen har verkligen ställt till det för oss.

- Jag har aldrig varit med om att operationer ställs in på grund av hög luftfuktighet, säger Patrik Söderberg, chefläkare Stockholms läns landsting.

Risk för bakterietillväxt

Norrtälje sjukhus och Karolinska är de sjukhus som haft störst problem med höga nivåer av luftfuktighet. När luftfuktigheten är hög leder det till att bakterier kan växa till sig vilket gör att man i samband med operationer måste vidta försiktighetsåtgärder.

För att få ner fukten i lokalerna har man under de senaste dagarna placerat ut drygt 400 kylaggregat på sjukhusen i länet. Men har också 80 avfuktare i till exempel läkemedelsrum och förråd där man förvarar sterilt material. 

Planerar för framtiden

Inom landstinget pågår redan nu samtal om hur man ska förbereda sig bättre inför eventuella, nya värmeböljor.

– Locum som ansvarar för sjukhusens fastigheter, inventerar alla lokaler som är intressanta. Framför allt operationssalar, sterilförråd och läkemedelsrum där det måste vara torrt och svalt, säger landstingets chefläkare Patrik Söderberg.

– Vi kan också ha bättre kontakt med SMHI för att vara mer förberedda och på så sätt kunna anpassa oss i tid,

Enligt SVT:s meteorolog Pia Hultgren kommer den fuktiga luften över Stockholm att ligga kvar åtminstone fram till fredag denna vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer