Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svarar Hedvig Wiezell, verksamhetschef för Folkets Husby, på kritiken efter bråket. Foto: SVT/Janne Åkesson/SWEPIX

Folkets Husby om kritiken efter bråket: ”Uttalandet förvånar mig”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd där Husby ingår, var upprinnelsen till bråket på lördagskvällen att en organisation som stöder den eritreanska regimen anordnat en fest i Folkets Husby. Det lockade i sin tur motdemonstranter till platsen.

”Ansvaret för det som skett i Husby under lördagskvällen ligger på de som hyrt ut lokalen”, skriver Ole-Jörgen Persson i en kommentar, och syftar på Folkets Husby.

Under lördagskvällen utbröt ett stort bråk i Husby i nordvästra Stockholm. Fler än hundra personer omhändertogs och på söndagsförmiddagen hade sex personer anhållits.

Ole-Jörgen Persson uppger för SVT Stockholm att han inte har möjlighet att intervjuas på söndagen men skriver följande i en skriftlig kommentar:

”Regimen i Eritrea är en av världens mest brutala  förtryckarregimer. Därför var det olämpligt av Folkets Husby att hyra ut sin lokal, vilket jag påpekade i ett mejl till stadsdelsnämnden i torsdags.”

Folkets Husby om kritiken

Hedvig Wiezell, verksamhetschef för Folkets Husby, säger såhär om kritiken från Ole-Jörgen Persson (M).

Det förvånar mig lite att han går ut med det uttalandet. Vi på Folkets hus har tydliga rutiner och riktlinjer för uthyrning, med en policy som även den här föreningen har undertecknat. Rinkeby Kista stadsdelsnämnd har själva delat ut föreningsbidrag till den här föreningen under 2022, och alltså bedömt att föreningen klarar stadsdelens demokrativillkor. Vi hade även en dialog innan uthyrning, säger Hedvig Wiezell.

Hedvig Wiezell fortätter:

– Det är såklart tråkigt att det blivit oroligheter ute på torget i samband med den här demonstrationen, men frågorna kring säkerhetsläget och bedömningen får vi hänvisa till polisen, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På lördagskvällen ryckte polisen ut till Husby i Stockholm med anledning av ett bråk mellan två grupperingar. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.