Foto: Henrik Montgomery/Peter Knutson

M: ”Jämställd snöröjning – precis lika dåligt för alla”

Uppdaterad
Publicerad

Den jämställda snöröjningen, har inte fungerat, enligt oppositionsborgarråd Cecilia Brinck (M). Enligt henne har man inte fokuserat på att ploga cykelbanor.

Snöröjningen ska vara jämställd, det har den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset slagit fast. I praktiken innebär det att gång- och cykelbanor ska prioriteras före bilvägar. Kvinnor promenerar eller åker oftare kollektivt än män som oftare väljer bilen. Men oppositionen frågar sig hur bra den jämställda snöröjningen egentligen har fungerat. 

”Lika dåligt för alla”

– Vissa ställen har inte snöröjts alls, och det är precis lika dåligt för alla. Vi har fått rätt mycket rapporter om att man har prioriterat cykelbanor framför gångbanor. De flesta av de som cyklar är män så jag vet inte hur jämställt det är. Nu måste fotgängarna gå på cykelbanorna eftersom de inte kan gå på sin gångbana och cyklister och fotgängare kan inte ens under bra förhållande samsas riktigt bra på samma yta, säger Cecilia Brinck (M). 

Snörekord i Stockholm

Cecilia Brinck (M) säger till SVT Nyheter Stockholm att snöröjningen så här långt är under all kritik. Även om snön tog Stockholmarna med storm, så hade staden kunnat ha en bättre beredskap.

Oppositionen: Vansinnigt att ge böter

– Det här har SMHI varnat för i flera dagar. Så nog sjuttsingen kunde man ha haft bättre beredskap för att hantera de här snömängderna. Trots allt är det ingen överraskning att det snöar i Stockholm på vintern, säger Cecilia Brinck (M). Det är klart att med bättre beredskap hade man kunnat se till att det inte hände. Nu är det uppenbarligen dessutom så att man är ute och ger parkeringsböter till bilar som inte har kunnat komma ut pågrund av snön. Det tycker jag också är helt vansinnigt. Det är ett extraordinärt läge och då måste man kunna vara flexibel. Det är stadens uppgift att ta bort snön och innan man har gjort det så kan man inte gå omkring och bestraffa bilister för att de inte kommer ut.  

Vad tycker du om uttrycket ”jämställd snöröjning”? 

– Jag tycker att det är en aning fånigt om jag ska vara uppriktig. I synnerhet eftersom det inte riktigt innebär så stora ändringar från hur vi har jobbat tidigare, bortsett från att man då prioriterar cykelbanor högre än vad vi har gjort. Vi har heller inte fått några tydliga besked om vad detta innebär i praktiken eftersom det var förhållandevis rätt lite snö förra vintern.

Läs mer: Daniel Helldén (MP) beklagar att stockholmarna inte kommer fram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snörekord i Stockholm

Mer i ämnet