”Antisocialt dominansbeteende”. Det lanserar Moderaterna som begrepp på unga män och killar som i grupp skrämmer sin omgivning på exempelvis förortstorg och bibliotek och skapar otrygghet för människor som vistas där. De vill ge polisen utökade befogenheter att skingra unga som befinner sig i de här miljöerna.
– Polisen ska kunna säkerställa att ungdomarna skingras eller att föräldrar kommer och hämtar sina barn. Det här är riskmiljöer där unga riskerar att hamna i kriminalitet. Vi ser väldigt allvarligt på den här typen av ordningsstörande beteende, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, håller inte med om kärnan till problemet.
– Ibland låter det på våra politiker som att det här är ett land helt utan lagstiftning. När man tittar i polislagen så står det att polisen ska övervaka ordning och säkerhet och ingripa vid brott mot dessa, jag tycker det är en fullkomligt klar och tydlig formulering. Däremot har vi inte tillräckligt många poliser för att de ska kunna vara på plats när det behövs, säger Jerzy Sarnecki.
M: ”Ska vara nolltolerans mot störande gäng”
Moderaterna vill att barn under 18 år ska kunna omhändertas av polis och där hämtas av föräldrar om de betett sig uppenbart olämpligt i grupp och skrämmer andra. Partiet vill att polisen ska ha nolltolerans när det gäller gäng som tar över badhus, grillplatser och torg med ett så kallat ”antisocialt dominansbeteende”.
De ungdomar som SVT Nyheter Stockholm träffar på stan tycker att det är att gå alldeles för långt.
– Jag tycker att det verkar konstigt att man ska ta killarna till polisen. Jag tycker att det borde finnas någon annan lösning, säger Emelie Blomstrand.
Jesper Lycksell tycker inte att ungdomarna ska tas med till stationen, han tror att lösningen är lättare än så.
– Bara att polisen är med och cirkulerar lite mer på de här platserna där man kan känna sig obekväm. De behöver absolut inte ingripa utan bara visa upp sig, man har ju respekt för folk i uniform. Man behöver inte ta dem till polisstationen, det är onödigt, säger Jesper Lycksell.