Madonnas korsetter ställs ut

Publicerad

Han är en av världens mest kända designers och har skapat kläder åt megastjärnor som Madonna och Kylie Minogue. Han har försvarat rätten att vara annorlunda och bidragit till ett helt nytt mode. På lördag öppnas den första internationella utställningen om Jean Paul Gaultier på Arkitektur- och Designcenter.

Interaktiva dockor tittar på dig och ler och Jean Paul Gaultier själv tar emot i entréhallen. Och du kommer riktigt, riktigt nära de spektakulära kläderna och upptäcker då vilket oerhört skickligt hantverk som ligger bakom.

På Arkitektur- och Designcenter, före detta Arkitekturmuseum, visas 120 orginalkreationer från både haute couture och konfektionskollektioner från tidigt 1970-tal och framåt. De flesta plaggen har aldrig visats i Sverige, som tex Madonnas berömda strutkorsetter. Och eftersom vi besökare kommer så nära kan vi faktiskt se att kläderna är välanvända.

Välanvänd Madonnakorsett
– Ja, det var ju varmt och svårt för henne att röra på sig på scen, så en mix av svett och det metalliska tyget gjorde att det blev lite grönt på sina ställen på korsetten, säger Thierry-Maxime Loriot, curator på Montreal Museum of Fine Arts.

I 35 år har Jean Paul Gaultier varit tongivande inom mode och detta är den första internationella utställningen som omfattar så många av hans verk. Utställningen skapades i Kanada, mellanlandar nu i Sverige fram till september för att sedan åka vidare till New York och London. Och här får man chansen att se inte bara hur Gaultier leker med könssterotyperna utan också med material, som den här klänningen som inte är vad den ser ut att vara...

”Pälsklänning” gjord av pärlor
– Det är inte riktig päls, det är pärlor som broderats på plats och det tog 1060 timmar för en enda person att göra detta! Jag tycker det är fint att komma så nära den här formen av konst, kläderna är ju som skulpturer, säger Thierry-Maxime Loriot,curator på Montreal Museum of Fine Arts.

Sopsäckar blir klännningar, plåtburkar blir armband, kjolar på män och korsetter ovanpå kostymer – allt är möjligt i Gaultiers värld. Och han har faktiskt ett allvarligt budskap bakom ytan...

Humanistiskt budskap
– Han leker med könssterotyper, sexualitet, kulturer, religion... Han säger att han vill att vi ska vara en mix av allt detta och leva i samklang tillsammans. Så det är ett humanistiskt budskap bakom hans arbete, säger Thierry-Maxime Loriot, curator på Montreal Museum of Fine Arts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer