Minoritetsstyret i Sundbyberg spricker

Uppdaterad
Publicerad

Sundbybergs politiska styre spricker i dag, då Centerpartiet lämnar det nuvarande minoritetsstyret.

Sedan valet 2014 har Sundbybergs kommun styrts av en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Men idag lämnar Centerpartiet minoritetsstyret och slår sig istället ihop med Moderaterna och Miljöpartiet.

De tre partierna kommer att bjuda in Folkpartiet och Kristdemokraterna till ett möte imorgon kväll för att diskutera förutsättningarna att bilda ett stabilt styre i kommunen.

– Vi har ingått i en minoritet som ibland förlorat frågor i kommunfullmäktige, vilket varit en stor osäkerhetsfaktor. Nu ser vi en möjlighet till ett långvarigt majoritetsstyre tillsammans med de här partierna, säger Centerpartiets kommunalråd Stefan Bergström.

Kymlinge droppen som fick bägaren att rinna över

Stefan Bergström menar att ett starkt växande Sundbyberg står inför stora utmaningar och att kommunen bland annat behöver växa med kvalitet istället för kvantitet.

– Vi har haft en tydlig uppgörelse om att Kymlinge ska vara obebyggt, men Jonas Nygren (S) har vid flera tillfällen uttalat sig positivt om planerna att bebygga Kymlinge. Jag ser det som en brist på respekt för vårt samarbete och man kan väl säga att det var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Stefan Bergström om varför man lämnat minoritetsstyret.

S: ”Vi tänker fortsätta ta ansvar för kommunen”

Den kvarvarande trion i det nuvarande minoritetsstyret, S, V och KD, har tillsammans 24 mandat i kommunfullmäktige. Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet får tillsammans 23 mandat.

Nuvarande ordförande i kommunstyrelsen, Jonas Nygren (S), tycker att Centerpartiets avhopp är olyckligt.

– Jag tycker vi haft jättebra samtal med V, KD och C, och senast i fredags var vi överens om en budget, så det är synd att Centerpartiet lämnar det här beskedet idag. Men det finns ett styre även om Centerpartiet hoppar av, det är vi Socialdemokrater tillsammans med V och KD, och vi tänker fortsätta ta ansvar för kommunen. Vi har gjort upp brett i många frågor och jag ser framför mig att vi kommer fortsätta så, säger Jonas Nygren till SVT Nyheter Stockholm.

”Jag köper inte hans resonemang över huvudtaget”

Stefan Bergström ser annorlunda på hur kommunen nu ska styras.

– Jag köper inte hans (Nygrens) resonemang över huvudtaget. Nu har minoritetsstyret fallit och då har S och V tillsammans bara 22 mandat medan vi tillsammans med M och MP har 23. Och jag har stora förhoppningar om att även få med KD och FP, samtidigt som jag har stor respekt för att de behöver ha en förankringsprocess inom partierna innan de fattar beslut om hur de ställer sig till att ingå i ett nytt styre, säger Stefan Bergström.

Kommer begära extra kommunfullmäktigemöte

I ett pressmeddelande skriver Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet om vilka frågor de anser vara viktigast för kommunen. Där nämns bland annat att kommunen omgående ska återvända till ett budgetöverskott om två procent, att järnvägen genom centrala Sundbyberg ska grävas ned enligt tidsplan, att utbyggnaden av Ursvik ska fortsätta och att Kymlinge ska fredas som grönområde och naturreservatet utvidgas.

Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet kommer nu begära ett extra kommunfullmäktigemöte, vilket enligt kommunallagen ska hållas om en tredjedel av ledamöterna begär det. Men om de får med sig Folkpartiet och Kristdemokraterna för att bilda en majoritet i kommunfullmäktige återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.