Mälaren värd 127 miljarder om året

Uppdaterad
Publicerad

Så kallade ekosystemtjänster ska numera finnas med i all samhällsplanering och alla investeringskalkyler, och då ligger Mälaren helt i en klass för sig. Mälaren utför ett arbete för oss människor som är värt hela 127 miljarder kronor om året.

Rent vatten i kranen är så självklart och invant att vi tar det för givet.

Men om Mälaren inte kunde förse oss med rent vatten, skulle vi stå inför enorma samhällskostnader. För första gången har det ekonomiska värdet för vad Mälaren ger oss beräknats.

– Vi kom fram till att Mälaren producerar ekosystemtjänster för 127 miljarder om året, säger Anders Finnson, vice vd på Svenskt Vatten och tillägger:

– Det visar vilket samhällsekonomiskt värde vi har i rent vatten.

Naturens tjänster

127 miljarder – det är väsentligt mer än värdet av alla svenska sedlar som är i omlopp i landet. Så är vi också två miljoner som är helt beroende av Mälaren för att få vatten i kranen.

Det handlar alltså om ekosystemtjänster – ett begrepp som än så länge är vagt för många av oss, men som vi kommer att höra talas om ofta framöver.

– Ekosystemtjänster är allt det arbete naturen utför till nytta för oss människor. Det kan handla om bins pollinering, sjöars förmåga att ge oss rent vatten eller skogens förmåga att ta hand om koldioxid, säger Lisen Schultz, forskare vid Stockholm Resilience Centre och expert på ekosystemtjänster.

– Man sätter en prislapp på naturens tjänster. Om man till exempel har en våtmark kan man beräkna vad det skulle kosta att ersätta den med ett vattenreningsverk. Så gjorde man i New York, och upptäckte att det var mycket bättre ekonomiskt att rena vatten i våtmarker uppströms än att ta hand om alltihop i reningsverk nedströms, säger Lisen Schultz.

Beroende

Vi är alla helt beroende av ekosystemtjänster som ren luft och rent vatten, men det är värden som hittills inte synts i balansräkningarna.

Men i början av sommaren beslutade den förra regeringen att ekosystemtjänsternas värde ska finnas med i all samhällsplanering och alla investeringsbeslut.

EU har också beslutat om strategi för biologisk mångfald med målet att stoppa förstörelsen av ekosystemtjänster inom EU.

När det gäller Mälaren är det dricksvatten, rekreationsvärde och fiske som legat till grund för den ekonomiska kalkylen.

Framtiden oklar

Men det är tjänster vi inte kan ta för givna.

– För att kunna fortsätta ha bra dricksvatten måste vi investera i ny reningsteknik i vattenverken som klarar klimatförändringarna. Vi måste också skapa våtmarker för att minska jordbrukets övergödning, säger Anders Finnson på  Svenskt Vatten.

– Gör vi inte det kommer vi allihop bli förlorare.

Höjd räkning

Enligt Svenskt Vatten är det vi konsumenter som måste betala.

– Jordbruket har inte den lönsamheten i Mälardalen idag att vi kan begära att de ska betala. Där behöver vi få in miljöstöd, konstaterar Anders Finnson.

Svenskt Vatten räknar med att en höjning av vattenräkningen på ungefär 45 kronor i månaden skulle räcka för att garantera rent vatten för stockholmarna i framtiden.

Summan är beräknad för en familj på fyra personer som bor i villa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer